Programpunkter
Vi er i fuld gang med programmet, og vi er ved at have det meste på plads. Herunder kan du se både de færdige programpunkter og dem vi stadig arbejder på.
Du kan se hvem der deltager i programmet.
Se det overordnede program her
Lørdag
PANEL: MÅ VOKSNE LÆSE FANTASY OG SCIENCE FICTION?
Lørdag 10.30-11.15
I Danmark er særligt fantasy og til en vis grad science fiction nærmest synonymt med børne- og ungdomslitteratur. Er der ikke læsere til dansksproget voksenlitteratur i disse genrer, eller er det bare blevet en norm at bøgerne skal henvende sig til en yngre målgruppe? Vi vender disse spørgsmål med fire panelister fra forskellige dele af den danske bogverden.
Deltagere:
Line Dalbro Schaumann, bibliotekar og bogblogger på websiden Forestilling om paradis samt Instagram-profilen @LineDalbro.
Simon Zander, forfatter til Når det blå lys falmer og Sortørnens øje samt medstifter af Dansk Fantasy.
Helle Perrier, forfatter til en lang række børne- og ungdomsbøger og kreativ direktør i forlaget Krabat.
Line Lybecker, forfatter, cand.mag. i dansk med speciale i fantasy og indehaver af forlaget Ulven og Uglen.
Jane Mondrup (moderator), forfatter til bl.a. romanen Zeitgeist og medarrangør af Vilde Universer.
PANEL: KAPITALISTISKE DYSTOPIER OG ANTIKAPITALISTISKE VISIONER
Lørdag 11.30-12.15
Engang blev kapitalismens sejr kaldt historiens afslutning. Men i en verden med klimaforandringer og voksende politisk ustabilitet fremstår den ikke nødvendigvis som den samfundsmodel der skal føre os ind i fremtiden. I dette panel vil vi drøfte science fiction-litteratur der fremskriver kapitalismens skyggesider eller skildrer fremtidige alternativer til den.
Deltagere:
Laura Horn, lektor i politisk økonomi på RUC, med fokus på global kapitalisme, postkapitalisme og alternativer til kapitalisme.
Ask Katzeff, futurist og forfatter til bøgerne Exitstrategier og Befri Fremtiden som kredser om utopiske livsformer hinsides kapitalismen.
Anita Albæk Simonsen, aktuel med første bog i den dystopisk sci-fi letlæsningsserie Trinbyen, som formidler klima og kapitalisme i børnehøjde.
Seb Doubinsky, tosproget fransk dystopisk forfatter og digter, som bl.a. står bag den dystopiske City-States Cycle.
Tue Sørensen (moderator), organiseret science fiction fan og aktiv i kreative genreprojekter, hvor utopiske temaer og anti-kapitalistiske visioner spiller en kernerolle.
PANEL: ROLLESPIL SOM SKRIVEVÆRKTØJ
Lørdag 11.30-12.15
Panelet diskuterer hvordan de som forfattere bruger rollespil som en del af deres skriveproces. Vi diskuterer fordele og ulemper ved at bruge rollespillet og de værktøjer som det tilbyder til karakterarbejde, worldbuilding og plotting.
Deltagere:
Mikael Rigtrup Madsen, debuteret som forfatter med novellen Dukkeføreri. Hans indgang til Science Fiction og Fantasy går gennem Metal og Punk og han er stor fan af universer som Blade Runner, Dune og Star Wars.
Rasmus Wichman, bidragyder til Ulvevinter-serien, der begyndte som et rent rollespilsprojekt, men udviklede sig til et novelle-univers. Hans roman ”Enkemagerne” blev senere rollespilsficeret til Vikingcon.
Bjarne Nordberg Pedersen arbejder med den gode historie gennem bl.a. film, brætspil, computerspil, rollespil og podcasten “Portalen”. Han er en ondskabsfuld Gamemaster og en psykisk ustabil spiller.
Sidsel Sander Mittet, ildgøgler og forfatter til de anmelderroste fantasy-trilogier Morika, Krøniken om Morika og Bjergtaget samt den dystopiske sci-fi-serie: Flammen og Bølgen.
Gry Lund Ranfelt (moderator), forfatter til bl.a. fantasy spændingsromanen Tidsfangen og uddannet bioteknolog. Det er især brugen af fantasy settings til at udforske menneskers udvikling og relationer, der interesserer hende.
PANEL: TRANSFORMATIV FANDOM
Lørdag 13.00-13.45
Fandom og nørdekultur er blevet mainstream og får mere og mere opmærksomhed i medierne. Fanfiction-sitet Archive of Our Own har sågar vundet en Hugo pris. Men der findes mange måder at udleve sit fan-selv på og såkaldt ‘transformativ fandom’ kan tage mange former.
Deltagere:
Sanna Bo Claumarch er sff fan og underviser unge i cosplay, håndarbejde og LGBTQIA+ fag. Hen debatterer gerne fordelene ved transformativt fandom og producerer selv transformativ fanfiction i lydbogsform, såkaldte podfics.
Evelyn Tanaya er en cosplayer som har været aktivt i fandom-miljøet i over 10 år. Hun har selv gået til cosplay på ungdomsskolen, hvor hun nu er en underviser i faget som 20-årig. Oftest bevæger hun sig ind i medier med horror og sff hvilket bliver udtrykt i hendes cosplays.
Evin Tasyurek studerer spil og interaktionsdesign på Det Kongelige Akademi for Design og Arkitektur. Evin har undervist i tegning på skoler og har i fritiden lavet en masse digital fankunst for animationsserier og film.
C.A.Wolters er forfatteren bag den mørke N/A fantasy ‘den som hvisker’ og underviser i fanfiction skrivning. De er en stor fortaler for fanfiction som medie til kreativ selvudfoldelse, en aktivt middel mod ensomhed og en måde for folket at ‘re-claime’ populærkultur historier som folkeeje.
WORSKSHOP: SCIENCE FICTION POESI
Lørdag 13.00-14.45
Sci-fi-poesi er en genre for sig selv, med perspektiver og visioner, der rækker langt videre end Sci-fi-prosaen. Ikke bare formmæssigt, men også indholdsmæssigt.
På workshoppen arbejder vi med “tapetseringsteknikker”. De går grundlæggende ud på at tapetsere “vilde forestillinger” ind over en tekst (eller en oplevelse) på en måde som gør den spatio-temporalt forvrænget – og dermed udvider dens fortolkningsrum. Vi vil se på denne tendens i nyere dansk sci-fi og internationale ny-klassikere, undersøge, hvordan man kan bruge teknikken i forskellige litterære genrer, samt gennem forskellige øvelser eksperimentere med at ruge den på egne skriverier og forestillinger.
Underviser:
Peter Graarup Westergaard er science fiction-forfatter, digter og gymnasielærer. Han har udgivet sci-fi-samlingen ”Warning Light Calling” (2021) og digtsamlingen ”Nordvest – Thydigte” (2017)
FOREDRAG: ARG – ALTERNATIVE REALITY GAME
Lørdag 14.00-14.45
Alternate Reality Games – eller ARG – er en genre, der krydser medier og næsten også virkeligheder for at tvinge sin historie ud til folk. Mariane Mide vil tage jer med på et mørkt eventyr, hvor I får et indblik i, hvordan ARG-fortællinger foregår, hvad de kan bidrage med på den litterære scene, og ikke mindst de dybder, som horror har, når den er helt tæt på.
Foredragsholder:
Mariane Mide har en række horror-, science fiction- og fantasynoveller bag sig, samt en fantasyroman, men hun har også blik for mulighederne i alternative narrativformer. Især den lille niche Alternate Reality Games tillader horror at nå nye dimensioner gennem forskellige medier og modtagerens engagement. ARG giver modtageren en aktiv opgave i form af gåder og koder, der til sidst vil give et skræmmende billede af en situation. Verdens undergang, darkweb redrooms, hjernevask på statslig niveau, monstre og paranormale episoder er bare nogle af de ting, der kan danne grundlaget for en horrorhistorie, som kan komme helt ind på livet af dig.
PANEL: HVAD ER DET FORLAGENE VIL HAVE?
Lørdag 15.30-16.15
Forlagene modtager et utal af manuskripter. Vi taler med repræsentanter fra fire forskellige forlag om hvordan de går til opgaven med at vælge ud. Har de bestemte kriterier som gør at nogle manuskripter hurtigt bliver sorteret fra, mens andre kommer under overvejelse? Hvad skal man som forfatter være opmærksom på når man sender sin tekst?
Deltagere:
Line Lybecker, cand.mag. i dansk med speciale i fantasy, formidling og retskrivning. I 2014 grundlagde hun sammen med en veninde Ulven og Uglen der som det eneste danske forlag har fokus på fantasy for voksne.
Jesper Frydenlund, medstifter af Screaming Books, et forlag, der satser på tekster, som kan og vil noget særligt. Udgiver bl.a. Rasmus Hastrup, Catriona Ward, Daisy Johnson, Steinar Bragi, A. Silvestri og Susanna Clarke.
Sofie Bengtsson, ansat hos Superlux, forlag med fokus på kvalitetsbøger indenfor alle genrer. Forlaget udgiver både kommercielle og mere smalle titler, og bagkataloget indeholder både danske forfattere og oversatte titler.
Helle Perrier, kreativ direktør i Forlaget Krabat. Krabat er et forlag der udgiver bøger til børn og unge. Udgivelsesprofilen er bred, men der udgives primært bøger i de fantastiske genrer, science fiction og gys.
Mariane Mide (moderator), forfatter til en række noveller samt romanen Novice (Dødemagersken 1).
LYDER FREMTIDEN VIRKELIG SÅDAN?
Lørdag 15.30-16.15
Et afslappet panel om musik i science fiction, fantasy og horror film. Vi ser og hører klip fra forskellige fantastiske film og diskuterer hvad de egentlig gør ved betragteren og belytteren.
Majbrit Høyrup er forfatter til en række science fiction, horror og fantasy noveller, hvoraf to har vundet Niels Klim-prisen, og en tredje Himmelskibsprisen. Hun har engang forsøgt at lære at spille blokfløjte, og hun synger i et kor der engang vandt prisen for at være det bedste, bulgarsksyngende kor – i Bulgarien, som danskere.
Også Jesper Rugård Jensen har fået udgivet science fiction, fantasy og horror noveller, foruden en digtsamling og diverse andet, og han har en enkelt Niels Klim-pris under bæltet. Derudover er han glad for både film og bøger i alle genrer, men allerhelst de fantastiske. Han synger ikke, men lytter gerne.
WORLD BUILDING IMPROV
Lørdag 16.30-17.15
En flyvende by! Ja, og der bor drager der spiser fugle. Vil det så sige at de jager fuglene fra byens tårne? Hvad gør de af deres affald?
Lørdag afsluttes traditionen tro med et lidt humoristisk indslag. Stine Bahrt, Christina Ebbesen, Mette Fabricius Engel-Holm og Gry Lund Ranfelt skaber med input fra publikum en verden for øjnene af os. De tænker publikums vilde idéer igennem og prøver at tage dem til deres logiske konsekvens, mens Sidsel forsøger at holde styr på tropperne.
Deltagere:
Stine Bahrt, forfatter til steampunkserien Urværkerne samt “Vinger af skygger og torden”, der udkommer til september 2023. Begge serier leger med omfattende worldbuilding sat i begrænsede rammer.
Christina Ebbesen skriver epic fantasy og lægger stor vægt på research og respekt i repræsentation af minoritetsgrupper. Til daglig er Ebbesen præst, når hun ellers ikke har travlt med at poste om genrelitteratur på sociale medier.
Mette Fabricius Engel-Holm er forfatter til dystopien “Sort storm”, der snart får sin efterfølger. Seriens worldbuilding omfatter bl.a. kuppelbyer, underjordiske beboelser, ørkenflyttere samt druknede og tilsandede byer.
Gry Lund Ranfelt er uddannet bioteknolog og forfatter til bl.a. fantasy spændingsromanen “Tidsfangen”. Det er især brugen af fantasy settings til at udforske menneskers udvikling og relationer, der interesserer hende.
Sidsel Pedersen (moderator) er science fiction og fantasy fan og en del af det internationale con-miljø. Sidsel er uddannet historiker hvilket farver hendes læsning af de spekulative genrer.
Søndag
PANEL: HVAD ER NYTÆNKENDE FANTASY?
Søndag 11.15-12.00
De fleste forbinder fantasy med middelalderlige eventyruniverser eller hemmelige troldmandssamfund gemt i vores egen nutid. Men genrens muligheder er nærmest i sagens natur kun begrænset af vores fantasi. I dette panel taler vi om de muligheder der ligger i fantasy-genren, og om de bøger vi har læst eller selv skriver, som søger nye og anderledes veje.
Deltagere:
Judith Sølvkjær, naturvejleder og forfatter til romanerne “Aglyphe” og “Onyxkuppet”. Interesserer sig særligt for interaktionen mellem natur, kultur og menneske.
Boris Hansen, forfatter til “Panteon-sagaen”, der kombinerer science fiction og fantasy, samt “Tavse Verdener”, hvor et team af specialister har til opgave at rejse ind i andre bøger for at ændre dem indefra.
Claire Bartlett skriver historie-baserede eventyr, krighistorier, og thrillers på engelsk. Hun leder konstant efter en fantasybog med en indstilling, hun aldrig har set før.
Sanna Bo Claumarch er sff fan, podcaster og podficcer, med interesse for bl.a. anderledes takes på fantasygenren. Hen underviser unge i cosplay, håndarbejde og LGBTQIA+ fag.
Jane Mondrup (moderator) skriver selv i grænseområdet mellem flere fantastiske genrer og sætter som læser stor pris på bøger der udfordrer genrenormer.
PANEL: VEJEN TIL UDGIVELSE
Søndag 11.15-12.00
Hvordan får man udgivet en bog? Kræver det en særlig strategi eller uddannelse? Hør fire forfattere fortælle om deres vidt forskellige rejser mod udgivelse. Vi kommer til at høre om bump på vejen, skiftende strategier og pludselige succeser, samt hvordan man bliver en dygtigere forfatter, også hvad angår udgivelsesprocessen.
Deltagere:
Caroline Stadsbjerg, debuterede som forfatter i 2022 med romanen Carnivora, som eksisterer grundet stædighed og ambitioner, og på trods af utallige afslag
Andreas Boeskov, debuteret som forfatter kort efter sin egen ultimative 40-års deadline med De glemte vogtere, som blev Årets Fantasydebut på Fantasyfestivalen i 2022
Cecilie Alisa Wolters har gennem mange år skrevet alt fra undergrundspoesi til spøgelsesfortællinger og debuterede i 2021 med romanen Den som hvisker
Eva Egeskjold debuterede oprindelig i 2011 med første bind i trilogien Næslandet, startede eget forlag i 2014 og selvudgav resten af serien, indtil hun i 2020 fik den og fortsættelsen antaget hos et etableret forlag
Jakob Drud (moderator) har fået udgivet ca. 40 science fiction- og fantasynoveller på engelsk og dansk, og hans første roman, Skyggelinsen – Manden fra Sombra, udkom på forlaget Brændpunkt i 202
LIVEPODCAST: SCIFI SNAK
Søndag 12.15-13.00
Anders og Jens fra podcasten Scifi Snak kommer og optager en episode på Vilde Universer. De har på forhånd læst en science fiction bog som de diskutere. Podcasten er slags virtuel bogklub, hvor man kan sidde og lytte på deres passionerede og vidende diskussion. I forbindelse med podcasten har de også en meget aktiv gruppe på Goodreads med mere end 400 medlemmer.
Podcastværter:
Anders Høeg Nissen har i 25 år som radiovært og journalist dækket den teknologiske og videnskabelige udvikling, først på fremtidsmagasinet Harddisken på DR P1, og i dag som selvstændig podcaster og techformidler. Privat er han medvært på con amore-podcasen ScifiSnak og læser masser af science fiction, mens han nipper whisky og lytter musik.
Jens Hjerrild Poder arbejder til daglig med udvikling og design af onlineløsninger som partner i Peytz by IO (GAAAB). Når han kommer hjem fra sit voksenarbejde står den på brætspil, bøger og madlavning. Science Fiction fascinerer særligt fordi det kombinerer barnlig eskapisme med kreativ futuristisk tænkning om fremtiden.
WORKSHOP: REPRÆSENTATION
Søndag 12.15-14.30
Denne workshop tager udgangspunkt i tre tilgange til repræsentation: Own Voice, Writing the Other og Sensitivity Reading. Oplægsholdere vil præsentere hver deres vinkel, ikke med fokus på at opstille faste regler, men for at give et perspektiv på et komplekst og vigtigt emne. Efter oplæggene vil publikum få mulighed for at deltage i øvelser og/eller samtaler relateret til emnet.
Oplægsholdere:
Own Voice: Simon Zander. Fantasy-forfatter som selv har rigtig meget fokus på repræsentation. Hans debutroman, “Når det blå lys falmer,” er skrevet som own voice med en homoseksuel hovedkarakter.
Writing the Other: Christina Ebbesen. Epic fantasy-forfatter hvis kæphest er: Når man skriver om andre, “hvem betaler så regningen?” Hun lægger stor vægt på research og respekt i repræsentation af minoritetsgrupper.
Sensitivity reading: Kristine Nielsen. MA i engelsk og nordisk med speciale i handicapdiskurser. Hun brænder for at kombinere historiefortælling med sin viden på handicapområdet og ser i sensitivity reading et stort potentiale i at stille spørgsmål til, hvad vi tror vi ved.
Facilitator: Maria Thy, forperson i Håbefulde Unge Forfattere (HUF)
PANEL: HORRORILLUSTRATION
Søndag 13.45-14.30
Fire illustratorer fortæller om hvordan de bruger det visuelle til at pille ved folks frygt. Hvilke virkemidler anvender de, hvorfor vil de tegne uhygge, og ikke mindst: hvad kan tegningen give horrorgenren? Vi får se om det er sandt at et billede kan sige mere end tusind ord, og om det også gælder de ubehagelige og frygtelige af slagsen.
Deltagere:
Josefine Overbeck, tegneserieskaber uddannet fra Animationsskolen i Viborg og den ene del af trioen Healthy Horror
NMAAR, illustrator, maler og tatovør som står bag en række horrortegneserier (I Ly Af Mørket antologien og Sort Nadver) samt diverse albumcovers, plakater og udstillinger
Josephine Mikkelsen, tegneserieskaber og illustrator, gradueret i graphic storytelling på The Animation Workshop, samt en del af trioen Healthy Horror
Karsten Brandt-Knudsen, forfatter, illustrator og tegneserietegner som arbejder bredt indenfor de fantastiske genrer, ofte med omdrejningspunkt omkring det mørke og groteske
Jesper Riel (moderator), forfatter til Uglemanden og indehaver af podcasten Forfatterterapi
PANEL: FUCK THE CLASSICS! ELLER HVAD?
Søndag 14.45-15.30
Panelet diskutere argumenter for og imod at læse genrenes klassikere. Hvad er det man får ud af at læse klassikere? Hvordan spiller fandom gatekeeping ind i det her? Hvordan opstår ideen om genre-kanons og hvem får lov til at blive en kanonbog – og hvad gør helt klart ikke? Hvad betyder det for os som fans i fandoms?
Deltagere:
Klaus Æ. Mogensen, fremtidsforsker, redaktør af tidsskrifter, såsom fantastik-magasinet Himmelskibet og lejlighedsvis forfatter
Sanna Bo Claumarch, sff fan og underviser for unge i cosplay, håndarbejde og LGBTQIA+ fag
Sidsel Pedersen, science fiction og fantasy fan og en del af det internationale con-miljø.
Mikael Rigtrup Madsen, debuteret som forfatter med novellen Dukkeføreri. Hans indgang til Science Fiction og Fantasy går gennem Metal og Punk og han er stor fan af universer som Blade Runner, Dune og Star Wars.
Anders Høeg Nissen (moderator), journalist, tidligere radiovært på fremtidsmagasinet Harddisken på DR P1 samt medvært på con amore-podcasen ScifiSnak
Pausepunkter for publikum:
Indlægges i de lange pauser (45 minutter)
- Boganbefalingscirkel
- Temasamtaler
- Tag på andre con’er